Sunday, May 28, 2006

Det behövs mer hemsidor om jod

Ett av mina stora intressen är jod. Tyvärr är det svårt att hitta något ställe på nätet där man kan hitta information om detta som liksom tar ett helhetsgrepp på frågan. Jag menar alltså en sida som inte bara berättar om detta ämnes plats inom kemin och det periodiska systemet utan även hur det påverkar kroppen. Jag skulle vilja ha en sida som samlar fakta så här:

  • Vetenskaplig information om jod
  • Matrecept med jod (rentav mat som bara innehåller jod)
  • Filmer som innehåller referenser till jod
  • Hur du kan använda jod för att förbättra ditt liv
  • Religiösa sekter i vilka jod är en viktig del av läran (det finns, bl.a Förebedjare för Finland!)
  • Musik som inspirerats av jod
  • Viktiga projekt som har med jod att göra (exempelvis massförstörelsevapen med radioaktivt jod)
  • Skönhetskurer med jod


Exemplena är mångfaldiga för detta intressanta ämne. Med undantag för kol tror jag inte jag finner något ämne så intressant som jod - och ändå finns det alltså ingen jodportal!

4 Comments:

Blogger puterman said...

Ursäkta om jag fnyser, men i vilken underlig mening använder du ordet "intressant" om du menar att kol är lika "intressant" som jod? Och förslag på hur jod kan förbättra ditt liv? Detta måste vara ett skämt! Jod förbättrar ens liv på alla upptänkliga sätt. Man behöver inte ens vara medveten om det! Om inte Svenska Jodinitiativet snart får upp sin webbportal kommer andra bli tvungna att ta saken i egna händer.

5:18 AM  
Blogger Gunnar Spindelkrok said...

Kol är ett oerhört fascinerande ämne som vi måste ha för att överleva, ja vi är rentav uppbyggda av kol. Säkerligen håller Du med mig om att så är fallet.

Inte anser Du väl att det vore bättre om allt kol i våra kroppar försvann och vi sjönk ihop till meningslösa klumpar?

7:36 PM  
Anonymous Anonymous said...

Trevligt med fler som är intresserade av jod. Men betänk att jod som grundämne är giftigt. Jag vill gärna delge lite av mina kunskaper för vad jag vet finns inga websidor om jod. När man vandrar längs Ölands tångbelagda stränder tänker man kanske inte i första hand på att tången innehåller grundämnet jod som är nödvändigt för våra köldkörtelhormoner. Utan jod får vi bristsjukdomen struma, en förstoring av sköldkörteln, och folk som bor nära havet har under alla år varit förskonade från denna sjukdom. Själv har jag dock haft denna oerhört smärtsamma sjukdom, kanske pga av mitt intresse, för som du kanske vet kan man få struma av för mycket jod. Jod kan utvinnas ur tångaska, kelp eller varek. När askan urlakas med vatten och därefter lämnas att avdunstas så faller det ut kristaller, bl a glaubersalt och soda. Numer utvinns jod företrädesvis ur saltlösningar vid oljefyndigheter och saltavlagringar. En annan viktig källa för jod har varit salpetergruvorna i Chile.

Jod isolerades 1811 av Bernard Courtois från tångaska efter behandling med svavelsyra. Det namngavs av J. L. Gay Lussac 1813 och namnet kommer från det grekiska ordet ioeides som betyder violblå. Jod är fast vid rumstemperatur och bildar gråsvarta kristaller. Dessa övergår vid uppvärmning direkt till en violett gas, (sublimering).

En viktig användning av jod är som kosttillskott i bordssalt (jodsalt) där kaliumjodid tillsätts i små mängder. Kaliumjodid användes som botemedel mot struma så tidigt som 1819. Sköldkörteln producerar bl a det jodinnehållande hormonet thyroxin som är ett metabolismregulerande hormon. Utan jod kan inte sköldkörteln producera hormonet och personerna får störningar i kroppens ämnesomsättning. Vår kropp innehåller upp till 20 mg jod och det mesta finns lagrat i sköldkörteln. Vid uranklyvning bildas den radioaktiva jodisotopen jod 131 bland fissionsprodukterna. Den har en halveringstid på 8 dagar. Vid en kärnkraftsolycka kan det i värsta fall medföra utsläpp av radioaktiv jod. Skulle man andas in radioaktiv jod kommer den att koncentreras i sköldkörteln. Detta ger en ökad risk att få sköldkörtelcancer. För att förhindra att den radioaktiva isotopen anrikas i sköldkörteln tar man ett extra tillskott av kaliumjodid via jodtabletter. Joden i jodtabletterna tränger då ut den radioaktiva isotopen från sköldkörteln. Jod används också som desinfektionsmedel vid sårvård . Tidigare hade man "jodsprit", (5% jod i sprit) och numer används jodopax (PVP-jod). Andra användningar av jod är i halogenlampor.
Leif

2:07 PM  
Anonymous Anonymous said...

"Gul jod" och "god jul" kan lätt blandas ihop.

3:45 PM  

Post a Comment

<< Home