Wednesday, May 31, 2006

Kallt krig och Goebbels

Kontrafaktisk historia ligger mig varmt om hjärtat, inte bara för att den kan uppenbara andra tänkbara utvecklingsvägar utan för att den också, i sällsynta fall, uppenbarar historieförfalskning. Ju mer jag läser om och undersöker andra världskriget, desto mer övertygad blir jag om att Goebbels faktiskt ville kapitulera och sluta fred med både väst och Sovjet.

Det är fullt förståeligt om Du anser att denna fred, om den skulle ha lyckats, hade varit en katastrof för de judar som då varit kvar i Nazityskland. Men betänk nu följande. Nazityskland kapitulerar, men genom Goebbels eminenta övertalningsförmåga får landet och regimen vara kvar bara de lovar att upphöra med koncentrationsläger och andra dumheter. Tyskland skulle då ha fortsatt vara en diktatur i Franco-stil, visserligen med förtryck men ändock med ögonen öppna för ett gott samarbete med andra länder.

Ett starkt Tyskland som respekterar sina grannar hade tagit bort hela utgångspunkten för kalla kriget och haft en god talare som ledare. Kanske kan man tänka sig att nazisterna, likt IRA, efter ett tag hade blivit accepterade trots sina tidigare nidingsdåd. Ja, kanske skulle Goebbels hälsas som en fredens man var han än åkte, och rentav dricka te med drottningen? Med god ekonomisk utveckling skulle han sedan, på ålderns höst, öppna upp landet, göra det demokratiskt och i god ordning be om ursäkt för det man gjorde under kriget. En annan tänkbar utveckling hade varit att enbart Berlin hade nazistregimen kvar men genomgått liknande utveckling. Staden hade då kanske haft 10% ekonomisk tillväxt under hela efterkrigstiden och idag varit full av flotta skyskrapor, höghus och monumentala byggnadsverk, istället för att först nu börja återhämta sig.

Men än så länge läser vi alltså i historieböckerna att Goebbels galet vägrade kapitulera och ville göra Berlin till en ruinhög. Var det bara Goebbels själv som förstod de goda prospekten, och tvingades begå självmord?



Bild på Goebbels

0 Comments:

Post a Comment

<< Home