Friday, June 09, 2006

Framme i jattelandet!

De forsta intrycken har varit otroliga. Det ar ett fantastiskt flinkt folk som lyckats skapa mangder av stora hus, glittrande skyskrapor och mangder av flerfiliga motorvagar pa ett satt jag bara trodde fanns i i-lander. Var guide fornekade dock att detta har nagot med kapitalism att gora, det ar socialismens forsta steg. Det kan nog forklara varfor somligt ser sa Sovjet-liknande ut. Det ar en salig blandning moderna bilar, Lada-skrallen, till synes privat foretagsamhet och fin reklam, besynnerliga skrivtecken overallt och manniskor i allehanda klader och aldrar. Och till min gladje har jag sett diverse svenska foretag som ABB, Volvo, Sony-Ericsson, Electrolux m.m.

Sitter nu pa ett mindre valsorterat internetcafe i narheten av Peace Hotel (som ligger narmast i Bejings centrum) och forsoker plita ihop de har raderna. Till min stora forvaning har jag markt att jag inte kommer in pa vare sig min egen, mina vanners eller Ulrikas blogg, trots att jag kan skriva inlagg! Nar jag fragade om detta sade en man att man inte kan ga in pa vissa sidor. Vad ar detta for brott mot den personliga integriteten?!

Att vara vaken pa det som varit natt och snart ar morgon i Sverige ar anstrangande. Vi ar utmattade och de flesta ska nog atervanda till hotellen for att vila lite. Inget speciellt pa dagordningen idag - Zhang kommer hit ikvall sa att vi far pratas vid lite och sedan ga ut for middag. Imorgon ska vi till Forbjudna Staden som sags var valdigt fin.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home