Thursday, December 28, 2006

Operationer under 400 millisekunder

Jag läste häromdagen den formidabla boken Märk världen, där man bl.a kan läsa om Benjamin Libets intressanta fynd om medvetandet. Det är nämligen så, att impulser i hjärnan som pågår under en halv sekund inte blir medvetna! I boken skriver författaren mest om vilka konsekvenser detta får för uppfattningen om medvetandet, men själv ser jag helt andra krafter i rörelse, rentav möjligheter till enorma förbättringar i våra liv.

Tycker Du inte ofta operationer tar fasligt lång tid? Givetvis gör Du det. Och i ett sådant sammanhang krävs ofta diverse smärtstillande medel och andra medikamenter för att stilla det hav av smärta som annars skulle bli följden. Men betänk nu detta. Flinka läkare utarbetar ett system för att göra en operation färdig innan en halv sekund. Patienten upplever överhuvudtaget ingenting och allt går så snabbt att han eller hon kan resa sig upp och gå ögonblickligen.

Vilka prospekt detta innebär! Den gamla slöa sjukvården byts mot ett system där robotar opererar i rasande takt, helt utan att vi upplever den minsta smärta förutom den postoperativa. Köerna blir ett minne blott.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home