Friday, June 30, 2006

Bärsärkagång

I dagens värld är det vanligt att människor riktar sina blickar mot Orienten när de tänker på självförsvar, och däri finns inget att kritisera. Många vackra tankar och fina principer har kombinerats på ett sinnrikt sätt så att duktiga utövare av dem blir närmast omänskliga stridsmaskiner, och busar som ger sig på dem får både en och annan rejäl omgång. Karate, taikwondo, judo m.m. baseras på venerabla traditioner som vi kan använda i vardagslivet.

Men för den sakens skull får vi inte glömma bort våra egna seder och bruk. Den psykiska inställningen är central inom kampsport och självförsvar, och inom bärsärkagången utnyttjades den till fullo. Idag torde tyvärr denna konst ha gått förlorad, eller åtminstone lär inte mästarna ut den.

Om någon vet om det finns kurser i detta, hör av Er! Jag anser att det finns ett egenvärde i att med skickligt sammanflätade vrål, aggressiva rörelser och skrämmande beteende sätta skräck i de som hotar mitt liv och min frihet. Skulle bärsärkagång finnas som sport skulle jag öva varje dag.



Bild på bärsärk

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Hey what a great site keep up the work its excellent.
»

2:53 AM  

Post a Comment

<< Home