Wednesday, October 04, 2006

Saknar ödlor lycka?

På Wikipedias artikel om det limbiska systemet kan man läsa att det är ansvarigt för tillstånd av lycka och tillfredsställelse. Det är alltså ett system som får arbeta på högtryck hos mig. Men sedan läser jag, med stort medlidande och en lätt sorg:

The limbic system only began to evolve after the first mammals, being practically non-existent in reptiles, amphibians and all other preceding species.


Betyder detta alltså att exempelvis ödlor, maneter och fiskar inte kan känna lycka? Då måste det vara en märklig och bekymrad tillvaro som präglar dessa krabater. Efter att ha först frenetiskt jagat för mat och sovit har de sedan inget annat att syssla med, utan springer bara vidare i denna fåfänga jakt.

När vi känner lycka över en vacker kvinna, en kopp thé, ett härligt årgångsvin eller de delikataste rätter, bör vi betänka hur denna skatt av känsloförnimmelser tillkommit genom årmiljoner av evolution. Samtidigt ska vi inte låta detta ta överhanden utan bara njuta, njuta, njuta - för tänk vilka supernjutningssystem som kan tänkas uppstå senare i evolutionen!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home